,,De beurzen borduren voorzichtig voort op het herstel dat maandag werd ingezet. Er heerst wel lichte twijfel in de markt. De komende dagen zullen uitwijzen of het herstel doorzet of dat er een correctie volgt. Italië heeft in ieder geval weer geld opgehaald en verder is het wachten op macrocijfers uit de VS”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 325,99 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 532,69 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,5 procent.
Italiaanse obligaties
Italië haalde dinsdag 6,25 miljard euro op met de veiling van 5- en 10-jarige obligaties. De rente die het land moet betalen op de 10-jarige lening nam af tot 5,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. De rente op de 5-jarige lening zakte tot het laagste niveau sinds mei 2011.
Op macro-economisch vlak bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland ondanks de onzekerheid door de schuldencrisis verder is toegenomen. De barometer voor maart steeg naar het hoogste niveau in een jaar. Ook nam het vertrouwen van producenten en consumenten in de economie van de eurozone in februari sterker dan verwacht toe.
Autofabrikanten
De Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën steeg in Parijs ruim 7 procent. De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) zou een belang willen nemen van minder dan 5 procent in PSA. Vorige week kwam al naar buiten dat GM en PSA een strategische samenwerking zouden willen aangaan.
In de AEX verloor TomTom bijna 16 procent. Het navigatiebedrijf zag de omzet in 2011 met 16 procent dalen en voorziet een verdere daling in 2012. TomTom heeft last van de concurrentie van smartphones. Ook de winst daalt naar verwachting in 2012. Volgens SNS Securities is de winstvooruitblik van TomTom zorgwekkend.
Ordina
Ordina steeg in de MidKap 5 procent en werkte daarmee een eerder koersverlies weg. De automatiseerder leed in 2011 een nettoverlies van 15,8 miljoen euro als gevolg van afvloeiingskosten ter waarde van 13,4 miljoen euro. Door de onzekere economische vooruitzichten geeft het bedrijf geen verwachting voor 2012.
In Frankfurt maakte Bayer bekend een recordomzet te hebben gerealiseerd in 2011 van 36,5 miljard euro. De groei is voor een belangrijk deel te danken aan de opkomende markten. Het aandeel van het Duitse chemie- en farmaciebedrijf daalde desondanks 0,6 procent.
De euro was 1,3436 dollar waard, tegen 1,3412 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 108,32 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 123,27 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl